Terminals

Euroterminal Emmen-Coevorden-Hardenberg

De Euroterminal Emmen-Coevorden-Hardenberg (ETECH) is een grensover-schrijdende Nederlands-Duitse railterminal, gevestigd op het Europark Coevorden-Emlichheim. Het ligt grotendeels op Nederlands grondgebied en voor een kleine deel op Duitse bodem.
De terminal is het knooppunt tussen het Nederlandse en het Duitse spoorwegen-net. De exploitant is de Bentheimer Eisenbahn. Deze spoorwegmaatschappij is ook eigenaar van de spoorlijn Coevorden-Rheine.

De in 1993 opgerichte terminal is trimodaal – weg, water, spoor- , maar de nadruk ligt op de aan- en afvoer per spoor. Het bedrijf verzorgt de op- en overslag van zowel containers als stuk- en stortgoed. Via de Euroterminal worden relatief veel agrarische grondstoffen voor de diervoeder- en levensmiddelenindustrie overgeslagen, maar ook kunststofgranulaten, hout, potgrond, chemicaliën, afval en staal.

De railterminal is 2012 en 2013 op Duitse zijde verder uitgebreid en er zijn sporen gerealiseerd die direct aansluiten op de aangrenzende bedrijfskavels. De terminal heeft een jaarlijkse overslagcapaciteit van 90.000 TEU.

Momenteel komen er wekelijks ongeveer zes shuttletreinen uit Rotterdam aan en drie treinen uit het Duits-Poolse grensgebied bij Stettin. En dagelijks vertrekken er treinen naar Ludwigshafen. Deze treinen gaan via het netwerk van het Duitse KombiVerkehr voor verdere doorvoer naar een groot aantal bestemmingen in heel Europa, waaronder Hamburg, Moskou, Verona, Praag en Vittoria. Ongeveer 30% van de ladingen is bestemd voor Italië, 25% is bestemd voor Duitsland, 10% gaat naar Scandinavië en ongeveer 25% van de lading wordt vervoerd naar Oost-Europa. De overige ladingen gaan naar Engeland, Spanje en Oostenrijk.

Aan de rand van de Euroterminal ligt het op- en overslagbedrijf van Graaco, waar op grote schaal graan uit Midden- en Oost-Europa wordt opgeslagen en gedistribueerd. Hiervoor wordt twee keer per week een treindienst onderhouden met Hongarije.
Kijk voor meer informatie op de website van Opens external link in new windowEuroterminal Coevorden.

Havenbedrijf Coevorden

Naast de Euroterminal ligt een haven voor schepen tot 600 ton, met spoor op de kade. De haven wordt geëxploiteerd door een eigen havenbedrijf en kent een totale capaciteit van ongeveer 35.000 TEU. Het havenbedrijf van Coevorden is een samenwerking van de Euroterminal Emmen-Coevorden-Hardenberg en logistiek bedrijf Nijhof Wassink, dat een distributiecentrum voor kunststofkorrels aan de havenkade heeft. Door de aanwezigheid van spoor op de kade kunnen containers direct van het schip op het spoor worden geladen en omgekeerd.
Het kantoor van het havenbedrijf is ondergebracht bij Nijhof Wassink.
Kijk voor meer informatie op Opens external link in new windowwww.inland-port.com

Interreg IVB Europa Dryport provincie Drenthe Gemeente Emmen Gemeente Coevorden